Blog saya berpindah....

Assalamualaikum semua...... Maaf atas segala kesulitan...blog sy kini telah berpindah ke: http://amirrayyan.blogspot.com/ Harap kalian berpuas hati dilaman baru sy .......Maaf atas segala kesulitan....  
Posted on Friday, February 13, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 1 Comments »

~Segelas Cuma~

Assalamualaikum &salam sayang semua....
Alhamdulillah bertemu lagi hari ni.."Segelas Cuma",sengaja sy pilih sebagai tajuk entry kali nie..Lately sy agak berminat untuk mengambil foto2 yg sy rasa menarik dan mempunyai nilai estetika yang tersendiri pada sy..ini hobi terbaru sy..Nasib ada my blacky Sony K800i dan blacky sony digital camera yg selalu ada tuk temani sy dgn hobi baru ini..hehehhe..Itu cerita saya dan hobi baru...
"Segelas Cuma",pernahkah kita terfikir,bagaiman rasanya jika hanya tinggal segelas air untuk dikongsi semua..mampukah nilai kemanusiaan kita membayangkannya..jikan segelas air perlu dikongsi dengan 40 org lain..Secara logiknya akal tidak mampu menafsir kerna belum pernah kita laluinya..Hidup kita dilimpahi dengan pelbagai kemudahan yg secara retoriknya membuat kita lupa untuk berfikir tentangnya..ernahkah kit termenung befikir seketika,bagaiman lah rasanya hidup penuh derita di bumi penuh pergolakan..bukan asing bagi kita kerna mereka jg saudara kita namun nasib berbeza..Nun jauh di bumi Palestine,Afghanistan,Dafur, Iraq,mereka mungkin memahami erti sebenar "Segelas Cuma".
Semakin hilang nilai perkongsian sebenar disini,namum ianya kian utuh saban hari di bumi bergolak..Nilai sebuah persaudaraan..Sekadar berpesan pada diri dan berkongsi bersama kalian,mari kita hayati bersama segala kemelut yg berlaku dgn kembali berpangkal..kita bina kembali nilai kemanusiaan sejagat tanpa perlu memikirkan perbezaan antara kita..Hidup adalah satu perkongsian..tak selamanya kita berpasak diatas kerna sesekali kita pasti turuni jua lembah dibawah langit..Moga dengan itu kita kembali berpamit dan mengenali siapa kita yg sebenarnya insyaALLAH..
Dan "Segelas Cuma" hanyalah satu simbolik,menggambarkan satu luahan rasa dr sy agar kita sentiasa berfikir..Semoga retoriknya sesuatu kisah senantiasa membuat kita tidak hanyut dibuai arus mimpi yg hadir tika malam..Ayuh kita fikir bersama...
Oklah,sampai disini dulu untuk kali ini..Jumpa lagi bersama perkongsian menarik nanti...
Salam Sayang...
Posted on Friday, February 13, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 8 Comments »

~Hari ini bukan semalam~

With my lovely sister,love her so much
Assalamualaikum & salam sayang semua
Entry kedua untuk hari nie..Alhamdulillah..masih berkesempatan berkongsi rasa..X banyak perkongsian cerita hari nie..sy menghabiskan masa seharian di rumah..Alhamdulillah semakin tenang disini..Arah??rasanya sy sudah kemabali menemui rentak.Biarpun masih menghadapi beberapa kesulitan,ALLAH masih berikan saya kekuatan untuk menghadapinya.Syukur pada ALLAH..Tiap kali diuji,setiap kali itu lah sy rasakan betapa sukarnya hidup namun disebalik segala keresahan saya temui nilai sebenar kehidupan. Sebelum menaip entry ini sy meluang sedikit masa menjengah ke laman blog teman2 disini..Seronok membaca kisah menarik tentang mereka disamping belajar sesuatu yg baru..Dan kebanyakan idea untuk dikongsi disini byk sy dpt semasa membaca dilaman teman2.Tadi sy membaca blog Abg hidayat..Sy suka pada coretannya yg kebanyakan berkisar tentang kehidupan peribadi beliau..Banyak nasihat yg selalu diiring bersama kisah2 tersebut.Sy byk bljar dr beliau.kata beliau Apa yg dilalui itulah yg ditulis.Abg hidayat jg selalu memberi komen di laman sy ini..Terima Kasih yg tak terhingga kepada beliau..Sudi menjenganh dilaman yg x seberapa ini..Jutaan penghargaan jg buat teman-teman yg turut serta membaca dilaman ini..Saya amat menghargai. Semalam sy membelek2 picture lama sy..teringat pulak kat satu2nya adik perempuan sy,Nur Shakira Adila..Dia satu2nya bunga dalam family sy.Teringat pulak akan keletah manjanya..hehe..dlm famili kami panggi dia dgn panggilan INTAN,hehe...lari terus dr nama sebenar.Adik sy nie kalu bgn je pagi mesti nk minum milo..before g sekolah mesti nak milo..hehehe..Milo lak msti mama yg buat..kalu x,dia x nak..heheh..tahun nie intan dah masuk darjah satu..masa sy call mama ari tue,mama gi tau yg adik sy nie excited sgt nk masuk darjah satu..hehehe..intan skrg dh kena start bgn awal..kalu time tadika dl ley la kol 8 br bgn..hehehe..rindu lak nk tgk dia g sekolah..dia x byk ragam..hehehe...intan,along rindu la kat adik...huhuhuh...rasa cam nk terbang balik umah jap..hehehe... Kerja???hmm byk kerja menanti next week..hehehe..cam bz sgt lak sy nie..insyaALLAH harap segalanya lancar.Doakan sy dipermudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki ya..Doa sy jg sentiasa iringi langkah kalian semua..InsyaALLAH mg kita semua sentiasa berada dalam rahmat kemapunan ALLAH.. Rasanya cukup dl untuk kali ni..smpai saat ini sy masih x dpt nk masukkan header br sy tue..wawawaw..sedikit kecewa...ok lah,salam sayang untuk semua.. kat sini sy letak sedikit karya abg hidayat untuk tatapan semua..(abg,wan pinjam erk..);
Karut Dinihari
Luas dada laut.....Luas lagi akal mu..... Dalam dasar laut.....Dalam lagi fikiran mu..... Walau seluas akal dan sedalam fikiran engkau miliki Tidak tercapai rahasia dan nikmat PENCIPTA Kerana engkau manusia biasa.....
Khusyuk bercerita tentang cita-cita Ralik menilai harapan yang ada Yang benar atau sekadar pasti Yang pasti atau sekadar mujahadah
Jangan sampai hilang tauliah Jangan sampai hilang pedoman Engkau berlalu pada arus yang sedia Biarlah ini untuk seketika....
Wan Mohd Hidayat Wan Abdullah Baram Production Brovo 0130hrs (Main Deck)
Salam Sayang ,samapi bertemu lagi insyaALLAH..
Posted on Thursday, February 12, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 1 Comments »

~Ceritera waktu pagi~

nie la header yg terbaru..huhuh..x ley nk ltak lak kt atas nie..wawawa
Assalamualikum & salam sayang buat semua....
Alhamdulillah bertemu lagi..seawal pagi sy mengambil masa mencoret sedikit cerita disini..sedikitbengang sebenarnya..sy tgh mengUPDATE & menukar layout baru untuk blog saya nie..tp entah kenapa header yg baru sy x dpt nk appear..dh penat sy selongkar..huhuuh..agak sedih..header baru sy ada bersama entry kali nie wat tatapan kalian..
Jika sebelum nie sy menggunakan nama Sean's Diary , kini sy bertukar menggunakan nama Amir Rayyan. Sy agak suka dgn nama baru nie..ala2 penjenamaan semula sy dilaman ini..k saya sambung proses naik taraf blog nie..jmpa lagi nanti..nntikan cerita baru dr sy..hehehe
Salam Sayang
Posted on Thursday, February 12, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 0 Comments »

~Ikhlaskah kita?..~

Assalamualaikum & Salam syg buat semua.....
Alhamdulillah masih berpeluang berkongsi rasa disini..Disinilah sy dpt meluahkan apa yg terbuku dihati..sudah hampir dua tahun saya berkongsi rahsia,bercerita tentang diri,dah meluah rasa hati..Laman ini terlalu banyak jasanya..kala sy sunyi,sy mencoret disini...kala saya terasa seperti hilang arah,di sini lah tmpt sy luahkan..sesetengah org mungkin punya teman tuk berkongsi segala rahsia tp sy gemar mencoretnya disini...Tak pernah terniat tuk sy menagih simpati tp sekadar berkongsi..berkongsi Tentang Erti Sebuah Kehidupan....
Saat sy menaip entry kali nie, jiwa terasa kosong sgt..entah kenapa fikiran asyik bercelaru..sy masih tercari arah..Kadang-kadang sy terfikir jg,Ya ALLAH betapa besarnya dugaan ini...Alhamdulillah...Sy masih mampu hadapinya dgn tenang..cuma terkadang sy terasa macam nk rebah.Sy terlalu berterima kasih pada teman-teman yg selalu ada saat sy memerlukan..tp...hmm kita x boley selalu bergantung pada orang..itu yg saya temui..
Percayalah,kehidupan ini memang rumit tp kerumitan itu membuatkan kita sentiasa belajar..Belajar tentang apa itu erti hidup..Hidup bersama Keluarga, Hidup dgn Teman2 dan paling utama,Hidup mencari cinta pada Yang Hak( cinta pada ALLAH dan Rasul).
Saya pernah jatuh tersungkur,dan saat ini pon sy masih mencari arah memula langkah..Alhamdulillah..Moga apa yg sy pilih saat ini adalah yang terbaik buat saya...Untuk teman-teman yg byk membantu sy amat hargai kalian..mungkin ada kalian terasa,terguris hati saat sy butuhkan bantuan,jauh dr hati sy amat memohon maaf...
Saat ini,insyaALLAH sy tekadkan azam,cuba berdiri sendiri..kehidupan byk mengajar dan ini salah satu yg saya bljr...Sebaik mana pon kita,x semua org akan hargai dan kenang kita..ingt tue..yang paling penting kita ikhlas..jgn fikir pa org kata tp tlg sekadar yg mampu...insyaALLAH,ALLAH akan permudahkan buat kita...
Panjang pulak celoteh sy kali nie..cerita sy sedikit berbelit..tp yang faham tue mesti faham..hehehe..
ok lah..sekadar berkongsi rahsia...Sampai bertemu lg insyaALLAH
Salam syg untuk semua...
Posted on Wednesday, February 11, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 0 Comments »

~Satu kepulangan~

with hijazi...a week b4 dia fly g Jepun last year...hehehe
Assalamualaikum & salam sayang semua....
pekabor???aku doakan smua dalam keadaan sehat insyaALLAH.,..hmmm time aku taip entry nie aku kt umah sewa lama aku..hehehe..alhamdulillah dh kembali kt sini..bestnya...hehehhe...time nie jg aku ngah chat ngan bbrpa org member..hehehe..dan tgh chat2 nie aku buzz member baik aku sorang nie...nun jauh di Jepun skrg..hehehe..aku pon text dia...tnyer kabor n sbgainye..pastu dia g tau yg sok dia lik malaysia..cuti sebulan....wah happynyer aku..hehehe...terus wat date ngan dia..hehehe....
hijazi,lama x jmpa..x sabor nk tggu dia balik...aku kenal dia secara x langsung sbnrnya..dlm satu program bbuka posa 3 tahun lpas..hehehe..pastu ktorang btukar num phne..hehehe..pshbtn kami unik sket..melalui hp jer..sms je..tp rapat cam slalu jmpa...Alhmdulillah tue la nama ukhuwah kan...dan kali kedua kami jmpa smggu b4 dia fly g jepun last year...betapa uniknya pshbtn ni kan...dua kali je kami jmpa..tp mmg rapat..hehehe...kami kongsi bln kelahiran yg sama..november..hehehe
x sabor nk jmpa dia nie..hehehe...hijazi..jgn lupa hadiah tau..hehehehehe....
k salam syg semua..
jmpa lg lain entry k....
Posted on Monday, February 09, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 0 Comments »

~lelaki yg kami paggil ABAH~

abah kat tgh..
Assalamualaikum & salam sayang buat semua....
Alhamdulillah bertemu lg....februari baru shj menjelma..bulan baru...pelbagai cerita menarik telah terisi sepangjang tabir 2009 tersingkap..hmm..alhamdulillah sy sudah kembali sehat seperti biasa..cuma sakit tekak je masih ada sikit..alhamdulillah ALLAH masih memberi sy peluang..bertemu dan berkongsi cerita disini...Alhamdulillah ALLAH memberi sy peluang yg amat bermakna..melalui segala dugaan yg membuatkan sy selalu beringat tentang sukarnya hidup dan ertinya...yg selalu memberi sy satu kekuatan yg tersendiri..Terima Kasih Ya ALLAH...
2hb2 1962...ini tarikh penting bg abah...abah dilahirkan pada tarikh ini..selamat hari lahir abah..abah sgt istimewa..bg sy abah adalah kekuatan kami..besar jasanya pada kami sekeluarga..kami mungkin miskin harta tp abah selalu ingtkan yg harta bkn segalanya..jasa abah terlalu besar...hmm ya ALLAH,ampunkanlah kedua ibu bapaku..berilah mereka kesenangan hidup didunia dan akhirat....untuk abah along dedikasikan lagu ini...:
LELAKI(warkah seorang anak)
Telah berdiri seorang lelaki
Hidup berbekal kecekalan diri
Walau menghadapi sejuta cabaran
Terus berpaut pada kebenaran
Berkurun sudah kau merintis jalan
Bertahun sudah hasratmu terhalang
Tetap bersemarak api keazaman
Bara keramat doa dan harapan
Kau melangkah bermula dari lembah
Kau mendaki setangga ke setangga
Semakin hampir menjejaki puncak
Semakin sering kau ditikam onak
Namun kerana kau lelaki
Derita dapat diselindungi
Tangisan mu rahsia di hati
** : Kesepianlah teman nan sejati
Di dalamnya kau mengenali diri
Tenangnya wajah matangnya bicara
Kerana kau meyakini Tuhanlah yang maha esa
Kerana kau meyakini Tuhanlah yang maha esa
( Lagu : Siso Kopratasa - Lirik : Habsah Hassan )
Posted on Friday, February 06, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 2 Comments »

~Perginya seorang teman~

time program palestine in our heart..dgn azrul...hmmm
Assalamualaikum & salam syg sumer..... hmm ntah cam na nk mulakan entry kali nie....hampir tersentak sy mendengar berita ni..time tgh on9 smbil chat kat YM td..syed buzz sy..dia text:" salam..da berita buruk sket.." hmm sy tersentak..ya ALLAH pa pulak yg berlaku nie..sy tnye dia: " salam,ape????..." dia reply:" azrul dh x der..kol1.30 tgh ari smlm.." ya ALLAH,sebak nya rasa.... sy mula kenal azrul tahun 2007..dia sama course dgn syed..IT..tue pon secara x sengaja..sy terlibat dlm program anjuran ALC..weekly arabic class...sy ajar arab time tue...azrul antara yg join class tue..dia nie one of sy nye stdent jg la...hmmm...baik orgnyer..manis dgn senyuman..dan paling penting ringan tulang orgnyer..dia salah sorang commtte dlm prgram ICHW...hmmm dan kini smua tua tggl kenangan...dr apa yg syed bg tau azrul terkena strok...secara tiba2..tgh hari dia mengadu sakit dada...smsa dalam pjlnn ke hospital azrul meninggal..pergi tuk selama-lamnya..menemui RABBULJALIL.. Doa sy mg roh azrul ditempatkan bersama dgn hamba2 ALLAH yg beriman..selamat buat sahabatku azrul...ALLAH lebih sygkan mu...hmmm..ALFATIHAH
Posted on Friday, January 30, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 1 Comments »

~Secebis Kenangan lalu~

Assalamualaikum dan salam sayang sumer...
Jan 2009 bakal berlabuh lagi sehari..alhamdulillah sudah sebulan kita melayari bahtera 2009..mg kita akan terus belayar meredah gelombang hidup ini dgn tabah..insyaALLAH..mg rahmat ALLAH iringi tiap langkah kita...ketika mencari idea untuk dikongsi disini sy dibuai rindu lak saat tgk picture lama2 dl..time2 bljr dl..dan tuk kali nie sy kongsi dgn korang scebis kenangan masa lalu..satu KENANGAN YANG TERINDAH.....
nie kat Dubai International Airport...hmmmm
paling suka pic nie....shahril & i...thanks riel..dtg ari tue..
B4 fly g UK ari tue..thanks korang...huhuhuh...
My lovely Aniq..hehehe..windunye kat aniq..
Special kek to teacher wan..thanks to all..huhhuuh..miss all of u...last day prctical
Buah hati pengarang jantung time prctical...abid(dah kat Saudi skrg) & nadzim...windunyer..huhuhuh
x ingt nama stdnt aku yg comey nie..hehehe..tp mmg manje..rinduuuuuu..
Iftar perdana& cheque giving ceremony..alhamdulillah ktorang dpt kutip 10ribu tuk Palestine dlm Palestine In our Heart 2 program..
last time...jejaka2 ALC..hehhehee
time nie tiba2 je kena bg ucapan..hahaha..x nk actually..saper sruh gatal jd director..padan muka..hehhe
ALC's Day..hehhee..last program wih our advisor..huhuh..
Sweet bowl memories..hangout ngan miss aini,epit,kak ana,kak lang,afiq,izam..hahha..best sgt..teringt bola kak lang..hehehe..
hahaha..ALC's day..sian korang kena dera..heheh..tp bestkan time nie..
Cari2 mkn pas ALC dinner..hehehe..curi smbil cari n habiskan pe yg ada..hehehe..sweet..
ALC biggest family..thanks everyone..may ALLAH bless all of us..really missed this time..huhuh
ALC Appreciation nite.DCEO ACAD,madam akma bg cert as director ICHW07 kat aku..hjg tue our ALC advisor miss mashitah.
With my beloved lecturer..miss haslina (ayu)
Sweet memories with adik2 kat SKBTHO..miss u all
hmm nie lah secebis knangan yg sy lalui..ada suka dan manis yg tersendiri..ahh...rindunya tuk lalui semua ini lagi...tuk teman2...mg tautan ukhuwah kita kekal selamanya insyaALLAH....
jmpa lagi di entry akan dtg insyaALLAH...
Salam sayang buat semua...
Posted on Friday, January 30, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 2 Comments »

~Bila Impian ada di Hati~

my lovely mama...time nie kt airport alor star...miss her so much..
Assalamualaikum & salam syg sumer...
Sehat???sy doakan sumer sehat insyaALLAH..alhamdulillah sy cam biasa jer..rasa lebih tenang sket pas dh citer pe yg blaku..myb ada yg dh baca dan mungkin ada yg belum...alhamdulillah feedback yg baik..thanks to all...hmm sy masih menumpang di rumah amran..actually sy pon x tau cam ner nk ckp..hampir sbulan sy disini..hmm terasa malu jg..hmm pa pon sy sgt hargai layann yg diberikan...hanya ALLAH yg mampu bls...
Spnjg mggu nie sy cam x da mood sbnrnya...ntah knp...byk yg bermain di fikiran..sy masih tercari2 arah sbnrnya...dua mlm lpas,slpas solat maghrib sy luangkan sedikit masa membaca al-quran...usai membaca sy termenung berfikir...dlm hati sy berdoa.."Ya ALLAH,permudahkanlah urusan ku..Ya ALLAH tunjukkan lah aku arah tuju...aku sgt lemah Ya ALLAH.." sy pinta kekuatan...terasa nk menangis pon ada...hmm sy masih terkenang apa yg berlaku...saat itu sy teringt pesan mama.."along,bljr elok2 ya..jg diri kt tmpt org..wat yg terbaik"..insyaALLAH mama,along ttp akan usaha yg terbaik tuk family kita...doakan along ya...Along syg mama,abah n family...hmm sian mama,tpksa hadapi mcm2 ckp2 org pasal aku..
Semalam aku,pas baca al-quran,aku membelek2 buku yg abg Dhany kasi time hantar kat kLia ari tue...karangan Dr Aid Abdullah, "Jadila Hamba ALLAH yg sejati", aku jd sebak lg..huhuhuh...aku selalu meminta itu dan ini pada ALLAH tp aku sendiri x pernah terfikir ckupkah amalku pada NYA..aku sebak lg...Ya ALLAH...ampunkan aku..aku insan yg sgt2 lemah..hmmm...

nie lah buku yg abg dhany kasi..

Plan aku skrg nk habiskan dgree aku cpt2..insyaALLAH target aku mid 2011 aku dh habis..doakan ya...Bachelor (hons) In Early CHildhood Edu..insyaALLAH 2011...doakan ya...pastu insyaALLAh aku nk terus smbung Master..myb korang ingt aku nie too ambitios..nk capai sumer tu..biarlah pa org nk ckp..nie harapan aku..nie doaku..tiap usai solat nie lah doaku..doaku selalu tuk kejyaan sumer saudara2ku..insyaALLAH...

Selagi aku mampu aku akan terus belajar..dan aku akan kongsikan segalanya dgn semua org...dan doaku mg umat islam akan terus gemilang,...insyaALLAH..

hmm rasanya ckup tuk kali nie..time taip entry nie aku chat ngan teman kolej aku..dorang dh kt UK..aku doakan dorang dpt yg terbek..amy,kak yani..lik ti share ngan wan erk...dream is possible..insyaALLAH..aku akan capai jg...

Salam syg tuk korang..

Posted on Tuesday, January 27, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 2 Comments »

~Cerita Sebenar,satu kemaafan untuk semua..~

Assalamualakum & salam sayang buat semua
Pe kabor sumer???sy doakan mg smuanya dlm keadaan sehat sejahtera insyaALLAH...Saat menaip entry kali nie,dunia masih menangisi kekejaman yg berlaku di Palestine...Sama2 kita doakan mg saudara kita disana terus tabah hadapi dugaan ALLAH ini..sama2 kita doakan kehancuran rejim Zionis Israel LAKNATULLAH..ameen...
Jumaat,16Jan 2009..alhamdulillah sudah setengah bulan kita ditahun baru...masih terkenang pahit manis sepanjang 2008 yg dh pon melabuh tirai...hampir sebulan sy mengumpul segala kekuatan,berdoa,namun terkadang sy rasa sukar yg amat...hari ini sy mendapat satu kekuatan..kekuatan yg sy tunggu hampir sbulan yg lalu...akan sy rungkaikan satu persatu..x daya lagi rasanya tuk terus hidup dalam keadaan seperti ini..terlebih dahulu kpd sesiapa yg membaca entry kali nie,sy memohon ampun dan maaf..langsung tidak terniat dihati untuk membohongi kalian apatah lagi berahsia tp kalian akan faham jika kalian berada ditempat sy..
10dec 2008,kalian mengetahui,pada tarikh ini sy berangkt ke United Kingdom..ini impian sy..sy dan kwn2 yg lain berusaha hampir setahun tuk mengecapi saat ini..hati sy yg berdebar saat ingin berlepas sy simpan disebalik tawa...sy rasa puas dan syukur yg amat..alhamdulillah usaha kami berhasil...hasil dr sokongan semua...mama,abah,keluarga,warga pendidik dan shbt2 yg sentiasa mendorong dan memberi perangsang...sayu melihat kalian tatkala melambai saat ingin berlepas pada malam tue...Saat berada didalam pesawat,hati tersenyum sendiri..puas rasanya..slpas sgala dugaan alhamdulillah hanya selangkah yg tinggal sebelum kami menjejak kaki ke UK...namun disebalik senyum itu rupanya ada lagi dugaan yg menanti..Alhamdulillah terima kasih Ya ALLAH..menguji kami...Selamat smpai di London Gatwick Airpot kol 1155 tgh hari waktu UK..alhamdulillah...bahang sejuk sudah terasa....hmm tp sesuatu yg berat menanti rupanya..tiba di kaunter imegresen,kami menyerahkan segala dokumen untuk tujuan pengesahan..hampir dua jam menunggu,hati sudah tidak tenang...hanyya berserah dan doa shj waktu tue..masing2 kelu tanpa sbrg kata..ya lah agak risau kerana ini kali pertama ke luar negara...hmpir dua jam menunggu,seorang officer dtg dan membawa kami untuk pemeriksaan bagasi...habis diselongkar..huhuh...sambal ikan bilis yg mama buat tue habis terkena baju2 sy..hmmm mmg kasar cara diorang...dalam hati berfikir ya ALLAH apa yg x kena nie...kemudian
kami dibawa kesatu bilik dan ditahan hampir 7jam disitu..kat situ phak imegresen mengambil biometric(cap jari), dan gambar kami..(cam dalam filem)..hmm hati dh x tenang...ktorang menungu disitu dan hanya diberi segelas air kosong..ya ALLAH bygkanlah dgn jarak penerbangan slama hampir 19jam termasuk transit di dubai..dan saat itu dh hmpir 10jam dan kami masih di airport..yg ALLAH mmg rasa letih yg amat...masa tue fikiran dh teringtkan kLIA,kwn2 yg dtg..mama,abah n family...hmmm ...pas jer 7jam menunggu officer td dtg kembali..dan memanggil kami..dia pon ckp : " this is ur flight ticket..u have to going back to kL now"..sy tnyer: "what ? why?? whts the reason.." dia cm bls..we are not satisfied with your document.." itu shja????sy tnye dlm hati..ya ALLAH bygkan btapa sshnya sy dan kwn nk dptkan sumer tue..mcm2 halangan sejak dr malaysia.pastu sy mntak nk cll org yg tggu kami kt luar..officer tue x kasi coz dia ckp flight dh ready..aah..bygkanlah smpai je kat UK batery phne kami out..huhuhuhuh..mmg mncabar...dan skrg...hmmm..masa tue hancur sumer impian..sy ikut je langkah kaki bersama kwn ke dlm plane....ya ALLAH besarnya dgaan ....fikiran bercelaru ms atas flight tue...cam na jd cam tue...sumer document kami ada..hmmm...alhamdulillah sy masih mampu mngawal diri..sy kumpul kekuatan...bygkanlah..cam ner sy nk hadapi sumer nie..smlm kwn2 yg mnghntar sy dan mmberi kata2 perangsang..dan skrg sy dan kwn dlm pjlnn balik..ya ALLAH..sy minta kekuatan....
Transit di Dubai...dlm pjlanan pulang ke kL..sy kumpul kekutan...smpai jer sy terus mencari plug...nk charge hp...alhamdulillah sy jmpa...dpt je charge terus sy msg amran...:"salam,amran shawn ni,tlg mik aku kt kLia,.dlm kol 9.30 aku smpai..ti aku citer..huhuhuh.."...amran bls:"ko biar btol shawn,jgn men2"...sy bls dan nie last kredit sy time tue :" btol amran,tlg lah,,dtg ya,,jmpa nnti aku citer..tlg jgn g tau saper2..."...hmm tue yg terakhir...saat tue sy berdoa..ya ALLAH bg lah amran faham akan apa yg berlaku...sy mengadu lg dlm hati...alhamdulillah kami slmt smpai ke kLia kol 9.30 mlm..12dec2008..dgn fikiran yg bercelaru,sy melangkah..slpas mndptkan balik passport di pjbt imegresen,sy collect bagasi..langkah sy time tue mmmg longlai...sy dh rasa cam ya ALLAH..x mampu lagi rasanya...sy terus berdoa..sy mintk untuk terus bertahan..Alhamdulillah..ALLAH mnguji..sy akan hadapi dgn tenang...slps dpt bagasi sy ucap slmt tggl kat zatil coz aunty dia dh tggu..sy mncari2 pintu kuar...dlm 10min cam tue amran msg,:"dh smpai ker???..sy terus bls pas dpt beli topup,: ya dh smpai..." terus ke pintu kuar..nmpak amran,..ya ALLAH terima kasih kwn....hanya ALLAh dpt bls...tiba kt kereta,ada epit n izam...wah terkejut diorang....:'shawn!!!!!!!!!!naper?????''....sy snyum..kumpul kekuatan..dlm kereta sy cerita sgalanya...dan sy mntak diorang rahsiakan...Alhamdulillah mereka memahami...pg besok sy terus call mama,cerita sumernya...alhamdulillah kata2 semangat dr mama buat sy kuat kembali...
dan hari ini sy tampil untuk bercerita kpd kalian....maaf andai kalian terasa..ucapan terima kasih buat kalian yg x jemu2 memberi kata semangat...buat en munif,maaf sy terpaksa menipu dan rahsiakan bnda nie..en munif byk bg sy dorongan dan smgt..harap en munif dan madam maafkan sy...buat semua lecturer yg x jemu2 menyokong dan mendidik,maafkan sy...insyaALLAH sgala kata nasihat akan sy gunakan dlm kehidupan sy..sy akan terus berusaha dan akan bangkit semula insyaALLAH...wat teman2 yg menghantar ke kLIA pada mlm tue yg terlalu rmai,sy amat hargai kalian...kalian adalah sbahagian dr jiwa sy....untuk mama dan abah,sbr ya..along akan terus berusah tuk capai kejyaan demi keluarga kita insyaALLAH..doakan ya...maaf semuanya...untuk amran dan family,epit dan izam..kalian begitu memahami....kakak2 staff iic,kalian terlalu istimewa....
buat semua,sy akan redha dan terima apa jua tanggapan kalian slpas mmbaca entry kali nie..sy akan redha dan sntiasa menerima...maaf sy pohon dr kalian.....x da niat sy untuk menipu tp kalian akan memahami jika kalian berada ditempat sy....maaf semua..salam syg tuk semua...

Posted on Friday, January 16, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 2 Comments »

~Doa Untuk Palestine~ mari doa bersama!!!!!!!!!!

.
::Qunut Nazilah::..:: قنوت النازلة ::
.Antara sighah qunut nazilah yang boleh digunakan :
اللَّهُمَّ إِنَّا نَجْعَلُكَ ِفي نُحُورِ أَعْدَائِنَا وَنَعُوذُبِكَ مِنْ شُرُورِهِمْاللَّهُمَّ بَدِّدْ
شَمْلَهُمْ وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ وَشَتِّتْ كَلِمَتَهُمْوَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُمْ وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْبًا مِنْ كِلاَبِكَيَا قَهَّارُ
... يَا جَبَّارُ... يَا مُنْتَقِمُ!(يَا اللهُ) 3 مرّاتاللَّهُمَّ يَا مُنْزِلَ الكِتَاب...وَيَا مُجْرِيَ السَحَاب...ويا هَازِمَ الأَحْزَاب...اِهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ
Sesungguhnya qunut nazilah adalah antara yang disyariatkan di dalam Islam yang antaranya bertujuan sebagai doa kepada saudara-saudara Islam yang ditimpa musibah seperti ditimpa peperangan.Doa qunut ini dibaca pada setiap kali solat fardhu yang lima.
Sabda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam
:عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه قَالَ: " لأقَرِّبَنَّ صَلَاةَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَكَانَ أَبُو هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ يَقْنُتُ فِي الرَّكْعَةِ الْآخِرَةِ مِنْ صَلَاةِ الظُّهْرِ وَصَلَاةِ الْعِشَاءِ وَصَلَاةِ الصُّبْحِ بَعْدَ مَا يَقُولُ سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ فَيَدْعُو لِلْمُؤْمِنِينَ وَيَلْعَنُ الْكُفَّارَمتفق عليه
Disunatkan juga agar bacaan doa itu hendaklah ringkas,pendek dan tidak memanjang-manjangkannya.Ini berdasarkan kepada hadis Baginda Sallallahu ‘Alaihi Wasallam
حديث أَنَسٍ رضي الله عنه لما سئل : هَلْ قَنَتَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي صَلَاةِ الصُّبْحِ؟ قَالَ: نَعَمْ بَعْدَ الرُّكُوعِ يَسِيرًاأخرجه مسلم
Doa qunut nazilah juga tidak dikhususkan pada lafaz-lafaz tertentu.Oleh demikian itu,boleh digunakna lafaz seperti yang di atas.Secara ringkas,cara pelaksanaan qunut nazilah tidak berbeza daripada qunut pada solat Subuh melainkan pada lafaz.
Oleh demikian itu,rentetan serangan pengganas dunia tentera israel ketika ini ke atas rakyat Peletin terutamanya saudara seIslam kita,marilah kita sama-sama memperbanyakkan doa kepada Allah agar umat Islam pada hari ini dibagi kekuatan dan kemenangan antara caranya adalah mengamalkan qunut nazilah seperti di atas.
Kita pohon pada Allah supaya umat Islam Palestin diberi kekuatan dalam menghadapi musibah dan serangan Palestin serta dihapuskan kekuatan dan serangan Israel walau dengan apa cara sekalipun.Kita berserah kepada kehendak Allah dalam memberi pertolongan kepada hamba-hambanya yang merupakan umat kesayangan kekasihNya Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.
Posted on Thursday, January 08, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 1 Comments »

~Melangkah mencari arah II~

~taTkaLa MenTari pAgI beRsInaR,daN paNdanGanKu maSiH gUsAR,aKu haRuS tErUs BeRsaBaR~
Posted on Tuesday, January 06, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 0 Comments »

~Melangkah mencari arah I

~ Aku Masih Mencari Kekuatan diri.........
Salam Sayang untuk semua.....~
Posted on Tuesday, January 06, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 1 Comments »

~Lambaian Tabir 2009~

Assalamualaikum semua....
Alhamdulillah kita dh melangkah ke tahun 2009..segalanya pasti baru buat kita...insyaALLAH sama2 kita doakan yg terbaik wat kita semua...sejak semalam aku dengar lagu SHila OIAM,ntah lah,,lirik lagu nie cam kena jer ngan pe yg aku alami dan aku rasa..tuk korang aku kongsi kan lirik dgn lagu MEMORI TERCIPTA disini...aku syg kalian semua....terima kasih semua...maaf ya andai ada aku tersalah sepanjang perkenalan ini....
Bergetar jiwa dipersada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Sukar dipercaya pintunya terbuka
Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa
Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pon terduga pintunya terbuka
Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa
Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Kuingati buat selama-lamanya
Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama (3x)
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa
Posted on Friday, January 02, 2009 by Amir Rayyan and filed under | 1 Comments »